top of page

TEHLİKELİ MADDELER 2023 DEĞİŞİLİKLERİ ve IATA CBTA Nedir ? (Yetkinlik Bazlı Eğitim Gereklilikleri)

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2022

Bu değişiklilklerin başında Tablo 1.5.A "Eğitim Gereklilikleri" nin uygulamadan kalkması gelmektedir. Yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme (CBTA) yaklaşımını içerecek şekilde tehlikeli madde eğitimi için kabul edilen revize edilmiş hükümler, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren tehlikeli madde eğitimi için zorunlu hale gelecektir.




Tehlikeli maddelerin hava yoluyla taşınması için yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme nedir?

Yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirmenin amacı, odaklanmış eğitim vererek yetkin bir iş gücü üretmektir. Bunu, elde edilmesi gereken temel yetkinlikleri belirleyerek, bunlara ulaşmanın en etkili yolunu belirleyerek ve başarılarını değerlendirmek için geçerli ve güvenilir değerlendirme araçları oluşturarak yapar.

Bir iş unvanı veya tanımı yerine işlevlere ve sorumluluklara odaklanmak, verilen eğitimin, bir kişinin Alt Bölüm 1.5'e uygun olarak işlevi yerine getirme yetkinliğine sahip olmasını sağladığı anlamına gelir. Örneğin, yer hizmeti sağlayıcıları, operatörlerin talimatıyla tehlikeli malların taşınmasıyla ilgili bazı işlevleri yerine getirebilir. Yer hizmetleri personeli, iş unvanlarına bakılmaksızın atanan işlevleri yetkin bir şekilde yerine getirmek için eğitilmelidir.


Yukarıdaki tablo, geleneksel eğitimden CBTA ilkelerine kadar temel farklılıkları özetlemektedir. CBTA, mevcut 1.5 kapsamında bir süredir düzenlemelerde belirtilmiş olmasına rağmen, rehberlik materyali, yaklaşımın ilkeleri ve unsurları hakkında daha ayrıntılı ve spesifiktir.


Bu nedenle, tehlikeli maddelerin hava yoluyla güvenli ve verimli bir şekilde taşınması için yetkili bir işgücü oluşturmak için aşağıdaki bileşenler gereklidir:

1. Eğitimin amacını, görev listesini ve eğitimi tasarlarken yerine getirilmesi gereken gereklilikleri açıklayan bir eğitim şartnamesi;

2. Eğitim sırasında farklı aşamalarda geçerli ve güvenilir kanıtların toplanması için süreç ve araçlar sağlayan bir değerlendirme planı;

3. Yetkinliklere ulaşmak için gereken eğitimi açıklayan bir eğitim planı;

4. Eğitim ve değerlendirme materyalleri ve diğer organizasyonel kaynakların eğitim ve değerlendirme planlarını uygulamak için ihtiyaç duydukları; ve

5. Program değerlendirme raporu.


Yetkinlik faktörleri ve yeterlilik düzeyleri nelerdir? Yetkinlik, işteki başarılı performansı güvenilir bir şekilde tahmin etmek için kullanılan insan performansının bir boyutudur. Belirli bir yeterlilik düzeyine ulaşmak için belirli koşullar altında faaliyetleri ve görevleri yerine getirmek için ilgili bilgi, beceri ve tutumları harekete geçiren davranışlarla kendini gösterir ve gözlemler.



Bir tehlikeli madde görevini yerine getirmek, belirli bir görevin karmaşıklığına ve operasyonel ortama bağlı olarak farklı düzeyde bilgi, beceri ve tutum gerektirebilir. Çalışanın bilgi, beceri ve tutumunun bir görevin başarıyla tamamlanması için ne kadar kritik olduğunu belirlemek için bir yeterlilik seviyesi geliştirilmelidir. Bu nedenle, bir çalışanın yetkinlik faktörlerinin ilgili yeterlilik seviyesini belirlemek için, işveren görevlerin ve bağlamın karmaşıklığını, iş aralığını (rutin, öngörülebilirlik ve bağımlılıklar) ve çalışanın görevleri yerine getirmedeki özerklik düzeyini göz önünde bulundurmalıdır.

Yeterlilik, giriş, temel, orta ve ileri olmak üzere dört seviyeye ayrılabilir ve bir çalışanın atandığı işlev (ler) de yer alan bireysel görevlere uygulanabilir.



Tehlikeli malların hava yoluyla güvenli bir şekilde taşınması için yetkinlik temelli eğitim ve değerlendirmenin faydaları nelerdir?

Eğitim ve değerlendirmeye yönelik yetkinlik temelli bir yaklaşımın temel yararı, asgari bir standart olarak temel bir yetkinlik seviyesi sağlarken, personelin en yüksek yetenek seviyesine ulaşmasını teşvik etme ve sağlama potansiyelidir. Bu, şu şekilde elde edilir:

  1. fonksiyona özel eğitim ihtiyaçlarını hedeflemek;

  2. sürekli öğrenmeyi ve performans iyileştirmeyi desteklemek;

  3. sadece bir testi geçmek yerine öğrenmeye yönelmek;

  4. Bir işi gerekli yeterlilik düzeyinde gerçekleştirmek için gereken bilgi, beceri, tutumun entegrasyonunu sağlamak;

  5. emniyet yönetim sistemlerinin (SMS) uygulanmasını desteklemek; ve

  6. yeterli, iyi eğitimli ve yetkin eğitmenler oluşturmak.

Personelin işlevlerini yetkin bir şekilde yerine getirebilmesini sağlamak, herhangi bir kuruluş için kritik öneme sahiptir. Yetkin bir işgücü, yalnızca gereksiz sevkiyat reddi veya gecikmeleri ve iş beklentilerinin yanlış iletilmesinden kaynaklanan maliyeti azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yetersiz performansla ilişkili yanlışlıkların sayısını azaltarak güvenliği de artırabilir. Bu nedenle, iş açısından bakıldığında, altı avantajı yetkinlik tabanlı eğitim ve değerlendirme ile kolayca ilişkilendirebilirsiniz:

1. Maliyet etkinliği

2. Randıman

3. Artan verimlilik

4. Geliştirilmiş karlılık

5. Azaltılmış risk

6. Artan müşteri memnuniyeti


Yetkinlik bazlı bir eğitim ve değerlendirme programı nasıl geliştirilir?

Yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme programlarının oluşturulması beş aşamadan oluşabilir, analiz edilebilir, tasarlanabilir, geliştirilebilir, uygulanabilir ve değerlendirilebilir. İşte her aşamanın kısa bir özeti:

3. Eğitim ihtiyaçlarını analiz edin: Yetkinlik bazlı bir eğitim ve değerlendirme programının geliştirilmesi ve uygulanmasında ilk aşama, eğitim ihtiyaçlarının analiz edilmesidir. Eğitim ihtiyaçlarının analiz edilmesi çok önemlidir, çünkü belirlenen ihtiyaçlar, ihtiyaç duyulacak eğitim ve değerlendirme metodolojilerinin türlerinin temelini oluşturacaktır. Eğitim ihtiyaçları, işverenin ortamına ve gereksinimlerine özgüdür ve büyük ölçüde iç süreç akışına bağlıdır.

4. Tasarım yetkinliğine dayalı eğitim ve değerlendirme (CBTA) : Eğitim ihtiyaçlarının analizi, yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme programının temelini oluşturacak ve bu aşama programın belkemiğini geliştirecektir. Bu aşama, önceki aşamada üretilen eğitim spesifikasyonuna dayanarak iki ana bileşenin tasarlanmasını içerir: - kursiyerlerin yeterliliğini değerlendirmek için kullanılacak bir değerlendirme planı; - Eğitim kursunun geliştirilmesini ve sunulmasını sağlayacak bir eğitim planı.

5. Eğitim ve değerlendirme materyallerini geliştirin Yetkinlik tabanlı bir eğitim ve değerlendirme programının geliştirilmesi ve uygulanmasının bu aşamasında, eğitim tasarımcısı, Faz 2'den türetilen eğitim ve değerlendirme planlarına dayanarak eğitim ve değerlendirme materyallerini geliştirmek zorunda kalacaktır. Tipik eğitim ve değerlendirme materyalleri arasında eğitim notları, öğrenci el kitabı, vaka çalışmaları, sunumlar, video klipler, sınavlar, pratik alıştırmalar ve iş başında gözlemler bulunur. 6. Eğitim ve değerlendirme planlarına uygun olarak eğitin: Eğitim ve değerlendirme materyalleri iyi hazırlandığında, eğitim tasarımcıları tesis ve ekipmanı ve eğitimi planlandığı gibi yürütmek için gereken eğitim ve değerlendirme personelini belirlemelidir. Temel tehlikeli madde eğitim kursu/kursları için kurs eğitmeni eğitim ve değerlendirme personeli olacaktır. Üçüncü taraf eğitim hizmeti sağlayıcılarıyla ortaklık kurulduğu durumlarda, temel tehlikeli eğitim kurslarını yürütmek için tesisler ve ekipmanlar, hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan çözüme zaten dahil edilebilir.

7. Eğitim ve değerlendirme programını değerlendirmek: Eğitim programının etkinliğini sağlamaktan işveren sorumludur. Bir eğitim döneminin sonunda, eğitim ve değerlendirme programının işyerinde öğrenmenin yeterliliğe doğru ilerlemesini desteklemedeki etkinliğini caydırmak için kursiyerlerden ve eğitim ve değerlendirme personelinden geri bildirim toplanmalıdır. Eğitimin değerlendirilmesi, kurs sonuçları, kursiyer geri bildirimleri, diğer eğitim ve değerlendirme personelinden gelen raporlar, denetim raporları ve olay raporları gibi geçerli ve güvenilir kanıtlara dayanmalıdır. Bu değerlendirme, yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme tasarımında değişikliklere veya iyileştirmelere yol açabilir. İşveren veya atanmış değerlendiricisi, eğitim programının etkinliğini değerlendirmekten sorumludur. Bu sorumluluk atanmış bir değerlendiriciye dış kaynak olarak verilirse, bu kişi şirketin tüm programı ilk aşamadan itibaren geliştirme sürecine aşina olmalıdır.

Bu iş akışının her aşaması hakkında daha fazla ayrıntıyı IATA'nın kılavuz materyalinde bulabilirsiniz.

Tehlikeli madde eğitimi ve değerlendirmesine yetkinlik temelli yaklaşımla nasıl başlanır?

CBTA'nın uygulanmasından iki büyük olumlu etki bekleyebiliriz:

1. İşverenin ihtiyaçların belirlenmesinde ve performansın daha kesin bir şekilde ölçülmesinde daha yakın katılımı;

2. Eğitim içeriği ile iş performansı değerlendirmesi arasındaki daha yakın korelasyonun bir sonucu olarak çalışanın bağlılığındaki artış.

İşverene eğitim karar sürecinde daha fazla sorumluluk verirken, performans kriterlerinin sürekli değerlendirilmesi ve ölçülmesi yoluyla yetkinliğin sürdürülmesi, bu yetkinliğin bir kuruluşta dahili olarak veya üçüncü taraf bir eğitim sağlayıcısına güvenerek oluşturulması birçok durumda büyük bir zorluk olacaktır.

IATA, birçok kuruluşun mevcut tehlikeli madde eğitim programlarını, endüstri standartlarına ayak uydururken yetkinlik tabanlı eğitim ve değerlendirme çerçevesine dönüştürmek için karşılaştığı zorlukların farkındadır. Bu amaçla, 63Rd IATA DGR baskısı gözden geçirilmiş bir Ek H – Tehlikeli Maddeler Eğitim Kılavuzu – Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme Yaklaşımıdır.


Yetkinlik Bazlı Eğitim ve Değerlendirme Merkezi (CBTA Center)


Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) – Yetkinlik Temelli Eğitim ve Değerlendirme Merkezleri programı (CBTA Merkezleri), yetkinlik bazlı bir eğitim ve değerlendirme yaklaşımı kapsamında tehlikeli maddelere yönelik eğitim hükümlerine uyum konusunda kuruluşları tanıma konusunda küresel akreditasyon otoritesidir.

Eğitim kuruluşları, CBTA Merkezi tarafından yetkinlik bazlı eğitim ve değerlendirme kapsamında tehlikeli madde eğitimi vermek üzere akredite edilecektir. Akredite eğitim kuruluşları, öğrencilere ortak markalı IATA kurs sertifikaları ile uluslararası kabul görmüş nitelikler sağlayabilecektir.



CBTA Merkezleri programı:

  • IATA'nın standartların, kılavuzların ve rehberliğin geliştirilmesindeki uzmanlığından ve geniş bir ürün ve hizmet yelpazesiyle profesyonel destekten yararlanır.

  • IATA Eğitimi tarafından biriktirilen deneyim ve bilgi birikiminin zenginliğini ortaya koyarken, dünya çapında havacılık endüstrisinde eğitim geliştirir ve kolaylaştırır.

  • Önceki programı olan Akredite Eğitim Okulu'nun (ATS) 20 yılı aşkın deneyim ve uzmanlığından yararlanır.

  • Kuruluşları, uluslararası standartları tam olarak karşılayan, yetkinlik tabanlı, güncel eğitim programlarının ve diğer kaliteli öğrenme faaliyetlerinin analizi, tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanması için yetenek ve kaynaklarla donatmak için uzmanlık sağlar.

  • Kursiyerlerin, eğitim kursunun sağlamayı amaçladığı bilgi ve becerileri edindiklerini garanti eder ve tüm eğitim sisteminin doğru tasarlandığını ve geliştirildiğini doğrular.

CBTA Merkezi akreditasyonlarının avantajları:

  • Tehlikeli madde eğitim standartlarını karşıladığı için uluslararası tanınırlık kazanın

  • Yüksek kaliteli ve uluslararası kabul görmüş eğitim sağlamak

  • Ortak markalı IATA sertifikalarının verilmesi

  • Belirtilen promosyonlar için uygun CBTA Center logosunu kullanma izni

  • IATA kayıt defterinde web listesi

  • IATA DGR kılavuzunda yayın listesi

  • Gelişmiş müşteri memnuniyeti ve artan rekabet gücü

  • IATA Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği'nin (DGR) en son baskısının yıllık bir (1) ücretsiz kopyasını alın – İngilizce sürümü

  • Mevzuat ve eğitim konularının yanı sıra Tehlikeli Madde Yönetmeliklerinde yapılacak değişiklikler hakkında erken bilgi alın

  • IATA'nın Tehlikeli Maddeler Yardım Hattı Hizmeti'nden sektörümüzden kaynaklanan teknik ve eğitim sorularına yanıt vermeye devam eden destek

  • IATA Tehlikeli Madde Yönetmeliği eğitim kurslarında üye fiyatlandırması

  • IATA'nın yıllık Dünya Kargo Sempozyumu ve IATA Cargo etkinlikleri için kayıt ücretinde indirim



CANLI Sanal Sınıf Eğitimi


Güvenebileceğiniz yeni öğrenme yolu

IATA, öğrenme ihtiyaçlarınızı sürdürmek ve desteklemek için ilgili ve zamanında çözümler sunmaya kendini adamıştır. Öğrenmenin gerçekleşme şekli değişebilir, ancak öğrenmenin etkinliği ve kalitesi değişmemelidir. Bu sanal sınıf eğitimi avantajlarından en iyi şekilde yararlanın ve profesyonel hedeflerinize ulaşmaya daha da yaklaşın. Güvenebileceğiniz yüksek kaliteli eğitime yatırım yapın.

LIVE sanal sınıf eğitimi neden işe yarıyor?

Çevrimiçi öğrenme her zamankinden daha yaygındır ve muhtemelen burada kalacaktır. Hem eğitim hem de profesyonel ortamlarda uzaktan modellere uyum sağlamaya devam ettikçe, sanal sınıfları benimseme konusunda hala endişeleriniz veya tereddütleriniz olabileceğini anlıyoruz. Sanal sınıf kurslarımızı bu hususları göz önünde bulundurarak tasarlayıp geliştirdiğimizden ve çevrimiçi öğrenmenin işe yaradığından emin olduğumuzdan emin olabilirsiniz.

CANLI SANAL SINIF PROGRAMINI GÖRÜNTÜLEYIN

5 günlük (40 saatlik) sınıf kursu


YETKİNLİK TEMELLİ EĞİTİM VE DEĞERLENDİRME (CBTA) yaklaşımı altında, eğitmen, kursiyerlerin ilgili yetkinlikleri elde etmelerine yönelik ilerlemelerini kolaylaştırmada kritik bir rol oynamaktadır. Eğitmenin ayrıca, sürekli iyileştirmeyi desteklemek için eğitim programının etkinliğini değerlendirmede aktif olarak yer alması gerekmektedir. Bu derste, sağlam CBTA uyumlu tehlikeli madde eğitim programları planlamak için teknikler ve stratejiler edineceksiniz. Eğitim oturumlarının nasıl geliştirileceğini, aktif öğrenme yoluyla bilgi verileceğini, etkili bir karışım ve akış sağlamak için öğrenme etkinliklerini sıralayacağınızı ve eğitim oturumlarını yetkinlik odaklı yaklaşıma vurgu yaparak sonuçlandıracağınızı öğreneceksiniz. Yetişkin öğrenme, iletişim ve sunum becerileri ve etkili kolaylaştırma tekniklerine öncülük etmek için çeşitli temel teknikleri öğrenmek ve uygulamak için geniş fırsatlara sahip olacaksınız. Ayrıca, başarılı sınıf yönetimi ve medya kullanımı için pratik, uygulanabilir çözümler elde edeceksiniz.

29 görüntüleme0 yorum
bottom of page